Fjernvarmen til radiatorene slås automatisk på for vintersesongen automatisk når temperaturen synker under 16 grader, og slås av igjen når det er varmt nok i været. For å forhindre luft i systemet kan termostaten med fordel stå på 1.5 hele året slik at litt rom-temperert vann sirkuleres. PS! Termostaten må aldri slås helt av.

Beboere må selv lufte radiatorene i egen leilighet ved behov, noe som gjøres på følgende måte:

  1. Skru først av radiatoren/termostaten slik at den står på null, og vent til radiatoren er helt kald.
  2. Ventilen for lufting er på motsatt side av der termostaten er. Bruk en liten flat skrutrekker eller en luftenøkkel og skru forsiktig til det begynner å sive ut vann. Et glass bør holdes under ventilen for å samle opp vann som vil dryppe. La ventilen stå åpen til en jevn vannstråle kommer ut av ventilen.
  3. Steng ventilen igjen uten å stramme for hardt, skru på termostaten og etter noe tid kontroller om hele flaten på radiatoren har jevn/lik varme. Har overflaten ujevn varme kan det være mer luft igjen eller en feil sentralt i systemet. Om gjentatt lufting ikke hjelper gi beskjed til styret om dette, da det kanskje bør sees på av service rørlegger.

lufting_radiator

 

Radiator med ventilasjon

De fleste leiligheter i borettslaget har minst 1 radiator med filter på baksiden.

Denne ser slik ut:

img_1759

Filteret tas ut ved at man skyver de små plastikk hendlene på siden og tar av det hvite dekselet.

img_1760

Ta ut filteret og støvsug inni i radiatoren og vask filteret på ull program i vaskemaskinen. La det tørke over natten og sett det tilbake igjen.

img_1761

Luftmengde / ventilasjon kan også reguleres på baksiden av radiatoren som vist på dette bildet. Man kan også regulere ennå mer luft inn i leiligheten ved å åpne den nederste slusen som er under radiatoren ved å skru på to skruer med håndtak på hver side.

img_1762

Disse skal kun stå åpne  om sommeren!

De  må være lukket om vinteren slik at radiatoren ikke fryser!